Buluşma Günümüz 15 Ağustos 2009 Cumartesi Günü Yapılacaktır
BAYRAMIÇ KÖYÜ İNTERNET SİTESİ

 

ŞEYH ŞAMİL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temmuz 2009
PzrPztSaÇaPeCuCts
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Yıllık Arşiv
Ana Sayfa > KÖŞE YAZARI > KIŞIN BU SOĞUK GÜNLERİNDE BOL TARÇINLI BİR BARDAK BOZAYA NE DERSİNİZ?
KIŞIN BU SOĞUK GÜNLERİNDE BOL TARÇINLI BİR BARDAK BOZAYA NE DERSİNİZ?
Kış ayının gelmesiyle ve soğukların etkisini iyiden iyiye göstermesiyle beraber sıcak içeceklere karşı duyulan ilgi oldukça arttı.İşte bu zamanda toplumun çok tercih ettiği yaygın olan en belirgin içecekler çayın dışında ıhlamur ve bitki çaylarıdır.Fakat tüketmekte geride kaldığını ve gerçektende haksızlık yapıldığını düşündüğüm eskilerden günümüze kalan BOZA ya burada yer vermek istedim.

Anlatımının yanında diğer yazılarda üzerinde hassaslıkta durduğum ve önemli gördüğüm bu besinlerin insan metabolizması üzerinde gösterdiği faydalarıdır.Özellikle her şeyin olduğu gibi besinlerinde üretim esnasında doğallığını yitirmeye başlamasıyla akabinde gelen bu besilerin fazlaca tüketilmesinden kaynaklanan önemli rahatsızlıklar büyük bir tehlikenin göstergesi diye düşünüyorum.Şimdi sizlere bu faydalı içeceğimiz hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.
En eski Türk içeceklerinden biri olan bozanın tarihi Orta Asya Türklerine,Kafkaslara kadar uzanıyor. 900’lü yıllarda yapılmaya başlanan boza zaman içinde lezzetine lezzet, şöhretine şöhret katarak günümüze kadar gelmiş durumda. Kimi zaman tatlı, kimi zaman ekşi çeşitlerine rastlamak mümkün. Bozayı sadece bir içecek olarak düşünenler varsa, yanılıyorlar. Darı irmiği, su ve şekerden üretilen bozanın faydaları oldukça fazladır.
Mayalama esnasında ürettiği laktik asit ile hazım kolaylaştırıcı olan boza, hamileler için de süt yapıcı özelliğiyle tavsiye ediliyor. A ve B vitaminlerinin dört türü ile C ve E vitaminleri içeren boza, tam anlamıyla bir vitamin deposu. Ayrıca boza, neredeyse hiç yağ içermiyor.
Bozayı, yapıldığı yerde içmek gerekiyor. Depolama ısılarının farklılığı, mayanın tadını da değiştiriyor. O zaman da ortaya birbirinden farklı lezzette bozalar çıkıyor. 6-7 gün süresince içilebilecek kıvamını koruyan bozayı, kısa zamanda tüketmek en lezzetlisi...
Bol bol tarçını serpin üzerine, içine isterseniz birkaç leblebi atın... Bozanızı afiyetle için!
Şimdi bozanın bünyesinde bulunan besin öğelerini sizlere oranlarıyla aktarmak istiyorum.Kışın soğuk günlerinde bozaya yer verelim ve sağlığımaza beslenmemizle beraber dikkat edelim diyorum.

BESİN DEĞERİ (Yaklaşık 100ml de)

Enerji : 242 cal
Protein : 3.5gr
Yağ : 0.5gr
Karbohidrat: 57.5gr
Kalsiyum : 29mg
Demir : 1.3mg
Fosfor : 97mg
Çinko : 1mg
Sodyum: 1mg
A Vitamini : 6.9iu
Tiamin : 0.09mg
Riboflavin : 0.05mg
Niasin : 1.16mg
Kolesterol : 1mg

BOZANIN EVDE YAPILIŞI (1) :
Malzemeler
3 bardak bulgur
2 kahve fincanı pirinç
3 bardak tozşeker
1 bardak eski boza ya da kibrit kutusu büyüklüğünde maya geniş bir kap
Yapılışı
Bulgur akşamdan bol su ile ıslatılır. Ertesi gün bulgur ve pirinç iyice ezilinceye kadar pişirilir. Mikserle çırpılır ve ince süzgeçten geçirilir. Bu karışım hafif ateşe konulur. İçine şeker katılır ve eriyinceye kadar karıştırılır. Sonra ateşten alınır. Bir yerde ılınmaya bırakılır. Arada bir karıştırılır. Ilındıktan sonra içine eski boza ya da ılık suyla ezilmiş maya katılır. İyice karıştırılır. Bu karışımın ağzı kapatılarak, 20-25 derecelik bir yerde, ara sıra karıştırılarak 2-3 gün bekletilir. İçinde göz göz hale gelmiş kabarcıklar görülürse olmuş demektir. Serin bir yere alınır. Soğuk servis yapılır. İsteğe bağlı olarak üzerine sarı leblebi ve tarçın ilave edilir.
ÇERKESLERDE BOZANIN YAPILIŞI(2) :
Mısır unu: 1 Kg
Buğday unu: 200 Gr
Su: 8 Litre
Şeker: 1/2 SB
Boza (maya için): 1 SB
1- Mısır unu elenir, buna elenmiş 200 gr. buğday unu konur.
2- Soğuk suyla bulamaç haline getirilir.
3- 8 litre su kaynamaya başladığında, bu bulamaç karıştırılmak suretiyle koyu bir tarhana çorbası haline gelinceye kadar kaynatılır.
4- Pütür kalmaması için elekten geçirilir.
5- İçine az bir şeker ve boza eklenir.
6- 1-2 gün bekletildikten sonra istenilen miktarda şeker eklenir ve içime hazır olur.
Not : İstendiğinde bu ölçüler yarım olarak yapılabilir.
Kaynak: Makbule BERKOK / ŞAPSIĞ

Fatmagül SÖNMEZ
GIDA TEKNİKERİ
Gelen Yorumlar
Toplam 3 yorum, 1-3 arası gösteriliyor, yeni tarihliler sonda.
BAYRAMIC 1864.COM: Yeni yorum eklendi.
Evet kış aylarında bol tarçınlı boza ve saahalep veya ıhlamur, kuşburnu, çeşitli meyve kabuklarının kaynatılmasıyla yapılan çay ve de ada çayı bunlar kış aylarını sağlıklı geçirmemiz için gerekli sıcak sıvılar. Hele bunları yudumlarken muhabet dolu kış geceleri sohbetleri. Yaşlılarımız ve Thamedelerimizin annattıklarını pür dikkat dinlemek. Onların bol gleneksel yaşamlarını, mükemmel çerkezceleriyle konuşmaları, artık kaçtanesi bir araya gelip çerkezce konuşuyorlar ayrı konu, ama onlar konuşacak biz dinleyeceğiz, habze kuralları ve bu kuralların diyer nesillere aktarımı. Eskileri yad etmek, nostaljik resimleri bir arada seyretmek ve uzun kış gecelerini bir arada geçirmek. O sağlık için önemli kış içeceklerini tüketmek. Site yöneticilerinden bu gibi sağlığa dönük bilgilere, bol halujlu, helvalı cemiyetlere ağırlık verdikleri yazıların çokluğu dileğiyle selamlar.
Recep ŞEREF eklemiş. | 04 Ocak 2009 Saat 20:03
BAYRAMIC 1864.COM: Yeni yorum eklendi.
Mevsim kış,mutlaka yağmurlu bir gece, içimizden biri (çoğunlukla ben) "acaba boza mı içsek" dediği anda babam hiç üşenmez, ya bir yakınımızı ziyaretten eve donuyoruz ama yol değiştiriyoruz,ya da evden geliyoruz, Vefa Bozacısı'nın önünde camları bugulanmış bir arabanın icinde 4 kişi,ellerinde de -tam karşıdaki kuruyemişçiden alınmış- sarı leblebili boza bardakları..... Benim için "boza" denince aklıma gelen sahne bu... O kadar güzel ki bu sahne, gecen yıl bir İstanbul'a gelişimde havaalanından direk Vefa Bozacısı'na gittik. Evet yine kış mevsimi,yine yağmurlu bir gece idi.
Binnur Kayabey Soyseçkin eklemiş. | 05 Ocak 2009 Saat 09:52
BAYRAMIC 1864.COM: Yeni yorum eklendi.
Bende de anılar canlandı. Bizim kuzenimiz Metin Şahin abimiz sağolsun bizi götürür ve oranın havasını solumamıza yardımcı olurdu. O konuda buradan ona Yıllar sonra tekrar teşekkür etmek istedim. Hoş sohbetler bir arabanın her tarafını kaplayacak gürültümüz eşliğinde, kikirdemeler eşliğinde buğulanmış camlarımızı ellerimizle sile, sile vardığımız o meşhur Vefa kapısında kimleri ağırlamıştır kimbilir? Çok hoş günlerdi. Maalesef geride kaldı ama halen taze olarak tıpkı dün gibi canlı. Hiç gitmemiş birileri vardır mutlaka buradan gitmelerini tavsiye ederim. Ama gidecekleri günün havası yağışlı olursa daha güzel olur hatta karlı. Arabanız sıcak, dışarısı soğuk olmalı. Buna mutlaka dikkat edin. O yıllarda gençlik işte bol vitamin içerdiğinin farkında olmadan biz yolculuğumuzun ve oradaki havanın heyecanıyla dolup taşıyorduk. Ama şimdi Sayın, Fatmagül SÖNMEZ sayesinde boza nın içeriğinide öğrenerek daha da mutlu olduk. Bu konuda bizleri aydınlatarak vede tekrar bu heyecanı yaşatarak güzel bir an yaşattınız TEŞEKKÜR EDERİM. ( ADI ÜSTÜNDE VEFA ) Bir yerlerede vefa borcumuz varmı? Diye sorun bakalım kendinize belki bir gün vefa borcumu ödemek için uğrarım dersiniz. Saygılarımla,
Nurcihan ÜSTÜNER
Nurcihan Üstüner eklemiş. | 18 Ocak 2009 Saat 01:20
Yorum Ekleyin
Başlık
Yorum
Ad Soyadınınız
Mail
Web Sitesi
Beni hatirla
Yeni bir yorum geldiginde haber verin.

Ara

MAHMUT MAZHAR BAYRAM

TEVFİK KIZIK
 KAŞİF KANSU

 ŞABAN KUYUMCU

 

BAYRAMİC1864 KÖY  SİTEMİZİN KURUCUSU 

 

Ramazan

ULUKIR

KAYMAKAM TEVFİK

    HACI OSMAN    kÖYÜ'nden     SON

UBIH

   TEVFİK ESENÇ

19. DÖNEM BALIKESİR MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN BALYALI

 

Prof. RAMAZAN SEVER

 

YAŞAR AKIN
ŞABAN KARAL
 BASRİ AKYÜZ

  NURETTİN TEKİN

BÜNYEMİN ÖZKAN

BARİK SEVER

 

 

BAYRAMIC 1864.COM BAYRAMIC1864 Kendi kültürünü korumak ve yokolmasını engellemek Köylü Akraba ve Hemşehrileri arasında Birlik ve beraberliği sağlamak için kurulmuş bir internet sitesidir. Hiçbir Vakıf dernek vb kuruluşun yayın organı değildir. Yayınlarında hiçbir siyasi düşünce ve akımın takipçisi olamaz.Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.Sitemizin tüm içeriği kaynak göstermek şartı ile izin alınmaksızın rahatlıkla kullanılabilir.