Buluşma Günümüz 15 Ağustos 2009 Cumartesi Günü Yapılacaktır
BAYRAMIÇ KÖYÜ İNTERNET SİTESİ

 

ŞEYH ŞAMİL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mart 2007
PzrPztSaÇaPeCuCts
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Yıllık Arşiv
Ana Sayfa > Arşiv > 14 Mart 2007
Arşiv > 14 Mart 2007

Köyümüzün Ünlü siması
Hocaların Hocası…

MAHMUT BAYRAM HOCA

(1914–1997)

1.Bölüm

Mahmut Bayram Hocaya ait yazılarda onun hayatını anlatmayacağız. Zaten dolu dolu yaşanan bir ömrü öyle birkaç satıra sığdırmak mümkün değil. Ama yaptığı hizmetler ortada, ve bizler köyümüzden böyle değerli ve âlim bir zatın çıkmasından dolayı mutluyuz, gururluyuz. Köyümüzün yaşam biçimine kültürüne katkısı çok büyüktür.

1914 yılında Gönen Bayramiç köyünde doğdu. Abzah ve beçiy sülalesindendir. İlk eğitimini babası Salih hocadan aldı. Sonra daha 16 yaşında iken İstanbul’a gitti ve orada İslam coğrafyasında ün salmış en büyük hocalardan: Gönenli Mehmet Efendi den hafızlık (Hafızı Kurra) Hüsrev Hoca’dan Arapça, Hasan Basri Çantay Hocadan Tefsir dersleri aldı.Tahsilini tamamladıktan sonra ise tekrar köyü olan Bayramiç’e geri döndü

‘’O dönem köyümüz çok kalabalık henüz köyden kentlere göç başlamamış. Öyleki büyüklerin anlattığına göre düğünlerde sadece bizim köyümüzden 40–50 kız sıraya dikilirmiş Köyde misafirin eksik olmadığı zehes’lerin ve düğünlerin bol olduğu ama bu arada Beçiy Hoca, Yegoş Hoca, Huraçko Hoca gibi hocaların da gençleri okuttuğu bir dönem’’

İşte tam bu dönemde Mahmut Bayram Hoca eğitimini tamamlayarak köye döner. Babası Salih hocanın daha önce okuttuğu talebeleri okutmaya başlar.

Bundan sonrasını talebelerinden Abdul Kadir Şeker’den dinleyelim:

Mahmut BAYRAM hoca çok bilgili ve âlim bir zat idi. 1940 yıllarında Köye döndüğünde Hafız Mahmut İstanbul’dan deve yüküyle kitap getirdi diyorlardı, öyle bir söylenti yayılmıştı. Evinde gerçekten çok kitap vardı. Çok okurdu. Asla sorulan soruları cevapsız bırakmazdı.

Çok dikkatli ve titiz hocaydı. Talebelerini sokakta ve hatta evlerinde takip eder, eğitmeye çalışırdı. Talebeleri, kendisinden çok çekinir ve saygı duyardı. Köy halkı da Ona büyük saygı gösterirdi

Ders vermenin dışında ziraat ve hayvancılıkla uğraşan babasına yardım ederdi.

Çok temiz ve güzel giyinirdi. Bizimle Çerkezce konuşurdu. Cuma hutbelerini genellikle irticalen (ezbere) okurdu. Köy halkının, dini eğitimi dışında her türlü problemleriyle ilgilenir ve yardımcı olurdu.

Köy Camisinin yeniden inşası çalışmalarında Köylüye önayak oldu. İstanbul’daki hayırsever zenginlerden maddi yardımlar temin ederek Köy Camisinin yapımınızda çok büyük katkısı oldu.

Başta Bayramiç Köyünden olmak üzere Alaşar, Şevketiye, Haydar Börülceağaç, Muradiye, Ziraatlı, Gökçesu gibi çevre Köylerden ve hatta Çanakkale İli Bayramiç İlçesine bağlı Kureyş Köyünden muhtelif yaşlarda talebeleri vardı.

Genç yaşlardaki talebelerine hafızlık ve güzel Kur’an okuma yanında dini konularda da bilgiler vermeye çalışırdı. Bu arada köyün yetişkin insanlarına, yaşıtlarına akşamları dersler verir onların dini konularda yetişmelerini sağlardı. Bu dersler muhabbet şeklinde olurdu. Özellikle yaşıtlarından Hut Tevfik ile şakalaşmaları meşhurdur.

Hafız Abdülkadir ŞEKER, hatıraları arasında Mahmut Hoca’nın, Kazaklar Köyünden bir papazın Müslüman olmasına vesile olduğunu da nakleder.

Mahmut Hoca, köydeki eğitim çalışmalarına devam ettiği yıllarda (1945) evlenir. Ve Gönen’in Üçpınar Köyüne gelin almaya gidilir.

Mahmut Hoca, Bayramıç Köyünde 4–5 yıl içinde birçok hafız yetiştirerek, köy halkına Kur’an öğreterek, hizmet ettikten sonra, Hocası Gönen’li Mehmet Efendi’nin ısrarlarıyla yeniden İstanbul’a dönmek zorunda kalır ve İstanbul da bildiğiniz gibi binlerce talebe yetiştirir. Ama köyden yardım ve ilgisini hiç kesmez.

ALLAH GANİ GANİ RAHMET ETSİN MEKÂNI CENNET OLSUN


Okutup yetiştirdiği talebelerinden başlıcaları şunlardır:

Bayramıç Köyünden
Hafız Şerafettin ŞENOL
Hafız Burhan ACAR
Hafız Mithat GÜLDAL
Hafız Ethem HAVUÇ
Hafız Nizamettin GÜRLER
Halit ERDEM
Bünyamin ÖZKAN
Emin CENKEŞ
Muradiye Köyünden
Hafız Abdülkadir ŞEKER
Alaşar Köyünden
Hafız OSMAN
Haydar Köyünden
Hafız MEHMET
Gökçesu Köyünden
Hafız HALİL
Zİraatli Köyünden
Hafız İhsan ŞAHAL,
ÇANAKKALE Bayramiç İlçesi Kureyş Köyünden
Hafız ÜMMET
Kardeşi Hafız YUSUF
Mahmut Hoca’nın, okuttuğu yetişkinler:

Bahattin KUYUMCU
Yaşar AKIN
Ahmet BARBOROS
Mehmet Nuri BARBOROS
Yaşar ALTAN

Hazırlayanlar :Ergün GÜLDAL - Turan ACAR

www.bayramıç1864.c gönderdi. | Yorumlar (8) | 14 Mart 2007 | PORTRELER
Ara

MAHMUT MAZHAR BAYRAM

TEVFİK KIZIK
 KAŞİF KANSU

 ŞABAN KUYUMCU

 

BAYRAMİC1864 KÖY  SİTEMİZİN KURUCUSU 

 

Ramazan

ULUKIR

KAYMAKAM TEVFİK

    HACI OSMAN    kÖYÜ'nden     SON

UBIH

   TEVFİK ESENÇ

19. DÖNEM BALIKESİR MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN BALYALI

 

Prof. RAMAZAN SEVER

 

YAŞAR AKIN
ŞABAN KARAL
 BASRİ AKYÜZ

  NURETTİN TEKİN

BÜNYEMİN ÖZKAN

BARİK SEVER

 

 

BAYRAMIC 1864.COM BAYRAMIC1864 Kendi kültürünü korumak ve yokolmasını engellemek Köylü Akraba ve Hemşehrileri arasında Birlik ve beraberliği sağlamak için kurulmuş bir internet sitesidir. Hiçbir Vakıf dernek vb kuruluşun yayın organı değildir. Yayınlarında hiçbir siyasi düşünce ve akımın takipçisi olamaz.Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.Sitemizin tüm içeriği kaynak göstermek şartı ile izin alınmaksızın rahatlıkla kullanılabilir.